Vuoi mangiare? Certo, sí.

Autor: Andrej Viktorín | 6.2.2019 o 8:22 | (upravené 6.2.2019 o 9:00) Karma článku: 4,67 | Prečítané:  1832x

Talianska gastronómia patrí medzi špičku po celom svete, najmä preto, že jedlo je v Taliansku vnímané najmä ako kultúrny zážitok, ktorý dokáže zlákať priam každého.

Zaujímavé na talianskej kuchyni je to, že väčšina jedál nie je koncentrovaná len do jednej oblasti, ale takmer každá talianska špecialita vznikla na inom mieste. Napríklad Miláno nie je len centrom módy, ale v gastronómii vyniká najmä milánskym rizotom (Risotto alla Milanese), Parma je zas gastronomickým centrom pre parmskú šunku alebo parmezán, Bologna vyniká celosvetovo známym jedlom ragú alla bolognese, balzamikový ocot pochádza z Modeny, víno je najznámejšie v Chianti, olivový olej v Toskánsku a na Sicílii, pizza je preslávená v Neapole a Ríme, limoncello pochádza z Amalfi a Sorrenta a víno Marsala a zmrzlina pochádza zo Sicílie. A toto je vymenovaný len zlomok jedál, ktoré sa v Taliansku nachádzajú. Podľa môjho názoru väčšinu z vymenovaných potravín nájdeme v top kvalite na hociktorom mieste v Taliansku.

Často sa stretávam s názormi, že fotenie jedla na dovolenke alebo rozprávanie o ňom nie je ten zážitok, ktorý by som si mal z dovolenky priniesť. S týmto názorom nesúhlasím, pretože, ak človek spoznáva krajinu spoznáva všetko vrátane gastronómie, ktorá vplýva na celkový dojem, a to zvlásť v krajinách ako je Taliansko, Francúzsko, Španielsko a podobne.

Naša dovolenka na Sicílii (ktorú som popisoval v predchádzajúcom blogu) bola o to lepšia, že sicílska gastronómia je úžasná a pestrá, ale nie je talianska! To vám domáci Sicílčania nedarujú, pretože Taliansko je Taliansko, ale Sicília je síce geograficky súčasť Talianska, ale samotní Sicílčania vnímajú Sicíliu ako samostatný celok. Toto môžem len potvrdiť, pretože v Taliansku sme navštívili viacero miest a život na Sicílii je vnímaný úplne inak - je kľudnejší a šťastnejší. Na druhej strane som toho názoru, že inak je vnímaný životný štýl na severe Talianska (Miláno, Verona, Turín...atď), inak v Toskánsku a inak  v oblasti Amalfi a podobne. Každá časť Talianska má svoje špecifiká. Na základe našich skúseností každý Sicílčan dáva do prípravy jedla a kávy svoju dušu a výsledok je ohromujúci. Toto je presne to prečo si myslím, že jedlo je kultúrny zážitok. Obyčajná káva v Taliansku chutí úžasne a kvalitu prípravy kávy cítiť v každej šálke (najmä cappucino je tým špecifické, keďže také aké sme pili v Taliansku sme zatiaľ nikde nedostali).

Sicílska zmrzlina je absolútne najlepšia akú som kedy jedol. Iba na Sicílii ju dostanete v sladkom pečive (v brioške). Pokiaľ sa neviete dojesť sladkého, tak táto forma je pre vás. Pokiaľ máte mieru v sladkých jedlách, tak to vyskúšajte v brioške len raz, pretože zmrzlina je sama o sebe sladká plus brioška to znásobuje. Každopádne zmrzlina je výborná.

Zaujímavosť: kedysi si Sicílčania pochutnávali na zmrzline s chlebom, až neskôr ju vymenili za sladký variant - briošku.

Tiež výborná je aj granita (sorbet), ktorú sme ochutnali v Catanii, kde je božská. K najbežnejším patrí citrónová, pistáciová, mandľová, čokoládová. Každý kút Sicílie ju však pripravuje trochu inak.

Arancini je sicílsky fast food, ktorý kedysi dávno priniesla arabská kultúra. Arancini sú vyprážané ryžové gulôčky, ktoré sú plnené rôznymi ingredienciami. Na Sicílii ich dostanete pripravené špeciálne buď len s ragú, pistáciami, ricottou, mandľami a podobne. Vyskúšal som všetky formy a naozaj odporúčam!

Na Sicílii rastie moja obľúbená potravina - baklažán (tiež pozostatok arabskej kultúry). Je to základná surovina pre cestoviny alla Norma. Tieto cestoviny sú typické najmä pre Cataniu a jej okolie. Názov "Norma" je odvodený od opery Vincenza Belliniho. Na Sicílii nájdete rôzne druhy baklážanov, rôzne veľkosti a tvary. Taliani alebo Sicílčania to jednoducho s jedlom vedia!

Počas našej dovolenky nám odporučili, aby sme rozhodne vyskúšali ochutnať opunciu (figa z kaktusa). Tento plod podporuje trávenie, pomáha urýchlovať proces rozkladania tukov v tele a dokonca je výborný pre ľudí, ktorí to prehnali s alkoholom, opuncia ich zbaví bolesti hlavy a brucha. 

Busiate alla Siciliana je vynikajúce jedlo. Musím povedať, že moje najobľúbenejšie na Sicílii. Busiate je typ cestovín, ktoré sa používajú s omáčkou pesto Trapanese, ktoré pochádza z mesta Trapani. Hlavnou ingrediencou pri peste sú paradajky a mandle.

Cannoli sú mojou obľúbenou pochúťkou. Sú to vlastne sladké trubičky plnené výbornou ricottou, ktorá je posypaná pistáciami. Na tomto "dezerte" som bol závislý. Dokonca v Trapani existuje malá výrobňa v ktorej vám cannoli pripravia ako nikde inde na Sicílii tzv. home made.

Raňajky na Sicílii bez croissantu, cappucina alebo espressa si ani neviem predstaviť. Sicílčania ho robia na rôzne spôsoby: s pistáciovým krémom (môj favorit), s ricottou, čokoládou a podobne.

Na Sicílii je toho oveľa viac. Gastronómia popísaná v tomto blogu je čisto len omrvinka na tanieri.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Už ste čítali?